Najzdrowszy deser świata. Prosty przepis na kokosowy pudding chia
To bez wątpienia jeden z najzdrowszych deserów świata. Wszystko za sprawą nasion chia, czyli nasion szałwii argentyńskiej. Podstawowy przepis na pudding daje nieskończone możliwości podania deseru.
Jakie działanie mają nasiona chia?
Te niepozorne nasionka kryją w sobie wielką moc. Nasiona chia to inaczej nasiona szałwii argentyńskiej. Roślina pochodzi z Gwatemali i Meksyku, a samo słowo chia oznacza w języku Majów siłę.
Nasiona chia to bogate źródło zdrowych tłuszczów – zawierają nawet trzykrotnie więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż łosoś! Ponadto są źródłem błonnika, witamin i minerałów. To między innymi żelazo, mangan, fosfor, cynk, selen czy wapń. Ze względu na zawartość białka chętnie sięgają po nie osoby na dietach roślinnych.
Regularne jedzenie nasion chia poprawia pracę serca i układu krążenia, ma dobry wpływ na procesy trawienne oraz zdrowie układu nerwowego. Nasiona szałwii argentyńskiej mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Warto je jeść także dla urody, bo poprawiają kondycję skóry i włosów.
Jak zrobić kokosowy pudding z chia?
Nasiona chia pęczniejąc, tworzą charakterystyczną żelową konsystencję płynu, w którym są namoczone. Mleko kokosowe jest idealną podstawą deserów z chia, nadaje im kremowości i smaku. Najlepiej przygotować deser wieczorem, wstawić do lodówki, a rano można cieszyć się gotowym puddingiem. Mleko kokosowe z puszki dobrze jest odrobinę rozcieńczyć – można dowolnym mlekiem (jeśli użyjesz mleka roślinnego, uzyskasz deser wegański, bez laktozy) lub wodą. Deser można dosłodzić miodem albo innym słodzikiem (np. syropem z agawy).
Tak przygotowany deser można podać w dowolny sposób. Ze świeżymi owocami, z orzechami, z musami owocowymi, z czekoladą. Pudding z chia z dodatkiem owoców to także dobry pomysł na lekkie i pożywne śniadanie. Z jednej puszki mleka kokosowego wychodzi spora porcja puddingu – można przechowywać ją w lodówce od kilku dni do tygodnia i sięgać, kiedy przyjdzie ci na to ochota.
Przepis: Kokosowy pudding z chia
Zdrowy deser z mlekiem kokosowym i owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 godz.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 5
Składniki
- puszka mleka kokosowego
- szklanka dowolnego mleka roślinnego (może być kokosowe, owsiane, migdałowe)
- 4 łyżki nasion chia
- łyżka miodu
- ulubione owoce sezonowe (np. truskawki, jagody, borówki)
Sposób przygotowania
- Przygotuj mleko i chiaMleko kokosowe z puszki wymieszaj z mlekiem roślinnym. Dodaj miód i nasiona chia. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 5-6 godzin, by nasiona napęczniały.
- Podaj deserNałóż mleko z nasionami do pucharków. Udekoruj ulubionymi owocami i dodatkami.